Monday, June 25, 2012

My first doodle =3

As salam,,,


P/S : I had use Paint SAI to make this doodle=)


Ayuh,sempurnakan auratmu! jom!

As salam,,,

Tetibe tergerak hati pula na post pasal tudung labuh ni,,,,jeng jeng jeng x3! hehe~~ ada apa pulak la kali ni kan??? ak pkai tudung labuh,jadinyer?? amboi,sabar ye wafa,,,(haha,geram sendiri,pujuk sendiri) Sebenarnyer,apa yg penting tutup aurat.Itu yg perlu diutamakan.Yela,wanita ni sinonim dgn kecantikan.Suke sgt bnde2 yg cantik ni.Ada macam2 fashion tudung dah ak tgk sekarang.Ak bukan na "mengomen" pasal tudung2 berfesyen ni la,bg ak ap yg penting tutup aurat.Syarat na tutup aurat tu camne pulak? Ha,jom tgk video Ustaz Don ni.Tak rugi taw!


Bagi sesiapa yg da tgk ni,alhamdulillah,x salah na tgk lagi,bagi melekat sikit kat dalam otak.Melayu kan mudah lupa.Nak igt,tgk byk kali,kalo lagi rajin salin dalam mane2 buku.Insy-ALLAH igt =) senyum tiga! =3 Bagi yg tak tgk lagi,jom tgk,tak rugi apa2 pun.Dapat ilmu yg berguna.Insy-ALLAH lepas tgk video ni kita praktikkan sama2 ye.

Pernah dgr pepatah,"sedikit2,lama2 jadi bukit"? Masa kecik selalu dengar dalam tv pasal amalan menabung =) Kumpul duit2 syiling tu kan,masuk dalam tabung yg berbagai2 jenis,ada yg bentuk unta,ada yg bentuk bangunan (menarik sikit nak menabungkan kan time kecik2 dulu).Banyak sebenarnyer keadaan yg boleh dikaitkan dgn pepatah ni tp utk post kali ni ialah berubah kepada yg baik.

Dari Aisyah r.a. berkata: Ketika Nabi s.a.w masuk ke rumah kami bertepatan dengan adanya seorang wanita maka Nabi s.a.w bertanya: Siapakah wanita itu? Jawab Aisyah: Ini Fulanah yang terkenal ibadah solatnya banyak sekali. Maka Nabi s.a.w bersabda: Ah (kata yang menyatakan kurang senang), hendaklah ia mengerjakan menurut kadar kemampuannya dengan tidak memaksakan diri maka Allah tidak akan jemu (bosan) menerima amalmu sehingga kamu sendiri yang jemu beramal dan perilaku agama yang disukai Allah ialah yang dikerjakan terus-menerus (istiqamah).

(H.R. Bukhari dan Muslim)

Bila nak berubah,biarlah sedikit2 pun asalkan ad perubahan tu drpd tak ada langsung.Apa yg penting istiqamah.Apa yg penting kualiti dan bukan kuantiti.Macam tudung labuh.Ak paham bukan mudah nak berubah pakai tudung labuh ni.Tapi,seperti yg ak cakapkan sebelum ni,yg penting tutup aurat.Tak kisah tudung jenis ap pun,janji memenuhi syarat tutup aurat iaitu seperti apa yg Ustaz Don cakap dalam video di atas tadi.Nak pakai pashmina? no.prob sis,janji auratmu di jaga.Nak pakai tudung instant? tak de hal la,asalkan aurat tu tutup.Oh ya,stokin jgn lupa =)

Apa kelebihan tutup aurat dgn sempurna ni? ha,ni la sebenarnyer ak nak postkan.(Punye la panjang lebarkan introduction nyerXD) Ak na share drpd pengalaman ak sendiri dan pengalaman org lain.
  1. Bila dah tutup aurat dgn sempurna ni,pernah tak korang dengar perbualan macamni,"Hai,cik adik,bole mintak nombor?? or "fewitttt! cunnyer dikkk!"?? memang tak berani nyer org nak buat camtu malah org akan cakap,"Assalammualaikum dik".Kita pun jawab,"Waalaikummusalam" dan senyum.
  2. Bila pakaian x menutup dgn sempurna auratnyer,org akan berani cakap kasar2,tapi kalo tutup aurat dgn sempurna ni,org tak berani nak cakap bnde2 yg tak baik.Org akn cakap lembut2 dan cuba cari ayat yg sesuai.                                                                                                                               Pernahlah suatu ketika dahulu,,,tengah2 borak dgn seorang adik ni,time tu tibe2 tergerak hati na tnyer,,,,lebih kurang mcm ni la~~

    Myself : Akak na tnyer dik,kalo adik kawan dgn org2 yg tudung labuh ni,mcmne??
    Adik : Ok je kak,tapi tu la,nnt kene fikir ayat apa yg na cakap dgn dye,yela,kite kan da biasa cakap kasar2 ni kan dgn kawan2 lain,,,,
  3. Mata org tu xdela na pandang sgt kan,sbbnyer x "hot" la katekan.Eh,buat ape nak hot? sy na cool,barulah sedap mata memandang,sejuk je hati suami sy pandang nnt (bagi yg dah berkahwin ye~)
  4. Automatically,kita akan cuba jaga segala perbuatan kita.Insy-ALLAH.Sbbnyer,bila dah pakai pakaian yg aurat nyer sempurna ni,akan terdorong utk buat2 bnde yg baik,cakap bnde2 yg baik n apa2 yg baik =)
  5. Sebenarnyer,bukan kita je tedorong na buat baik,tp org sekeliling kita juga automatically buat baik.Seius~~
Ini la perkara2 yg ak alami,mmg org akan pandang "semacam" kat kita,tapi x yah hiraukan mereka tu.Lebih afdal kalo doakan mereka supaya mendapat hidayah ALLAH.Walaupun seseorang tu tak menutup aurat dgn sempurna,bukan bermakna dia x baik,n walaupun seseorang tu dah menutup aurat dgn sempurna,x bermakna dia perfect,,,,tidakkkk~ tapi apa yg pasti dia telah pun menunaikan perkara yang wajib.Suka mengingatkan supaya jangan menilai seseorang itu dari paras rupa.

  "Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh, rupa luaran dan harta kamu, tetapi melihat kepada hati dan amalan kamu" (Riwayat Muslim)

Memang ALLAH menilai pada amalan tapi jangan jadikan alasan utk tidak berubah pada peringkat yg seterusnya.Jangan pernah berhenti untuk terus berubah menuju ke jalan ALLAH.Kalau rasa lemah,rasa macam tak berdaya,rasa mcm putus asa.Ingatlah ALLAH,doa kpd ALLAH.Walaupun dosa bertimbun,ALLAH tetap bersama kita.Sesiapa pun kita di muka bumi ini,,,kita tetap hamba ALLAH.Carilah ALLAH di mana2 saja di atas muka bumi ni....jommm,senyum tiga!! =3



P/S : Maaf kalo ada tersalah,tersilap dalam penulisan yg x seberapa ni.Kalo ada salah dan silap,dialu2 kan utk tegur dgn baik,,,syukran,thanks,kamsahamnida,arigato,she she,spasiba :)






Saturday, June 23, 2012

Wednesday, June 20, 2012

"Deaf and Blind story"

As salam,,,

Kali ni nak bawak korang terjah satu cerita yang bagi aku mmg patut ambil pengajaran drpdanya.




Cerita mengisahkan seorang kanak-kanak yg bernama Hellen Keller yg buta dan pekak.Dia tidak dilahirkan dalam keadaan buta dan pekak pada awalnya.Pada suatu hari,ibu bapa Hellen berasa hairan dgn keadaannya yg pada ketika itu Hellen baru berusia 19 bulan.Ketika itulah dia disyaki buta dan pekak.(tak thu macam na dye bole jadi mcm tu,klo na thu bole google ye,,=)) Kisah cerita Miracle Workers ni lebih mengfokuskan kpd mcmne Hellen belajar bahasa melalui guru yg dibayar oleh ibu bapanya yg bernama Anne Sullivan.Oh ye,mcmne na tgk cerita ni,korang boleh tgk from youtube je,just type in Miracle Workers 2001 sbbnyer ada dua version that is new and old.The latest one is from year 2001 and the old one,i don't remember.Korang boleh pilih =).

Reason ak recommend cerita ni sebab yg paling utama mengajar kita erti kesyukuran.Walaupun ni cerita "omputeh",that doesn't matter.Apa yg baik kita ambil dan apa yg tak baik kita tinggalkan.Just simple as that.
Kalo korang betul2 tgk la citer yg ak recommend kan ni,baru kita akan sedar betapa pentingnya deria yg ALLAH da bagi kat kita ni.Bukan senang na belajar bahasa bila kita dah hilang nikmat melihat dan mendengar ni.Baru terfikir betapa pentingnya pendengaran dan percakapan dalam seharian hidup kita ni.Walauapa2 pun,ni adalah cth sbg suatu ujian yg didatangkan drpd ALLAH.Kalo dah tgk cerita2 cmni,cuba kaitkan dgn islam.Bukak al-quran dan cari ayt2 yg berkaitan.


"Do the people think that they will be left to say, "We believe" and they will not be tried?"

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?"
(Surah al-ankabut : 2 )

Pernah tak korang terfikir betapa tak syok dan x indah bila dunia ni diisi dgn keseronokan sahaja? tak thu la klo ak sorang je yg fikirkan.Mungkin sbb definisi hidup itu ada berbagai.Bagi ak hidup itu sebuah cerita yang misteri yg penuh dgn suka dan duka (boleh tgk post ak yg sebelumnya pasal kehidupan,,nmpak sgt promotenyer di situ=P,,,,ohkay,tibe2 spacing and font yg ak taip ni jadi laen,x suke =_=").Refer on the verse given,it was the evident that our life will never be easy always.That must have something to test us whether we're on the right track or vice versa.

"Know that the life of this world is but amusement and diversion and adornment..."

"Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah (bawaan hidup yang berupa semata-mata) permainan dan hiburan (yang melalaikan) serta perhiasan"
(Surah Al-hadid : 20 )

Bila kata hiburan,mesti xd bnde2 yg bosan.Mmg pun~~ hehe=D yup,itu la sifat hiburan dan bgaimana pula dgn sifat manusia?? Manusia suka akan hiburan.Hiburan ni sgt membahayakan kalo dikaji dgn lebih mendalam.Ya,dikaji ye =) Tapi setiap satu bende itu ada baik,ada buruknyer.Apa yg penting?? ambil yg jernih,buang yg keruh.If the amusement bring something benefit to us then use it wisely.It makes us smiles,happy,away from stress and so on.Kalo xde yg bercanggah dgn syariat islam and bagus,why not kita ambil.Kat sini la pulak terbuktinya islam itu mudah dan x merumitkan.Tp jgn permudahkan pulak.(peringatan untuk saya dan para pembaca saya=)) Ada pula jenis2 hiburannya.Haa,kalo na diikutkan panjang lebar ak na citer nnt.Insy-ALLAH,senyum tiga! =3  

"Then did you think that We created you uselessly and that to Us you would not be returned?"

"Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada Kami?"
(Surah Al-Mukminuun ; 115 )

Ini adalah antara sebab mengapa kita dijadikan.Macam pergi sekolah kan,bukan setakat belajar je,mesti ada exam,wajib ad exam.Analoginyalah kan.Sama macam kehidupan,tak sah klo xde ujian ataupun dugaan.Biar kite sedar sape itu ALLAH dan kite ni just hamba-NYA.Tak lebih drpd tu.

If you realize how things in this life can be connected to one another,you will be amazed,and knows life is not a playground all the time.It is also a place where we fight or battle.That is the time when we faced difficulty in our life.From a single story,we can defined what life is,who we are,gratitude is important and many more actually based on islam.Jangan pandang satu perkara sebelah mata.Don't judge by it cover only.Take as many times as you wish to think because it cost nothing but hope it can establish a new idea that can bring peace,something benefit to others as well as yourself.I would like to give you a qoute by Hellen Keller,a wonderful one,,,

“We could never learn to be brave and patient if there were only joy in the world” 
- Hellen Keller - 

P/S : Esok genaplah umur ku 19 tahun :) Alhamdulillah,,,(org kate,umur mcm ni da bole kawen daaa,,,kalo ad jodoh x kemana pun,insy-ALLAH,tp yg penting belajar dulu,huhu~~)

Tuesday, June 19, 2012

Nukilan buat diriku,,,

Bukan mudah untuk kutemukan kekuatan dalam jiwaku ini,
Air mata yang mengalir ketika di saat aku tewas dgn ujian yg diberi,
Menemani aku sehingga aku benar-benar kembali,
Sesal sudah tidak berguna lagi,
Aku perlu bangun dan terus mencari,
Siapakah diri aku ini,
Halangan demi halangan perlu kutempuhi,
Demi masa hadapanku nanti.

19/6/2012
 4.21 p.m

Saturday, June 16, 2012

One of ur duty to perform,,,

As salam,,,,

Kalo korang sume perasaan,this lately my blog become mix sudah bahasenyer.Bukan apa,ak lebih selesa macam ni.Let me be myself.Ak lebih enjoy macam ni sebab lebih santai and sempoi and simple.Blog ni aku buat sebab aku nak share apa yg bermain di fikiran aku.NOT ALL that i would like to share.I still choose what i am going to post about.Still be careful in the mean time.Bab2 blogging ni ak xdelah expert mane pun.Kalo korang tgk blog aku pun simple je designnyer.I just take what already given by the blogger.Cume tukar background je la.

Kalo nak diikutkan,"berjuta2" dah archive aku ni sepatutnyer tp sebab lazy punyer pasal,so,,,na mengh"update" pun malas la jadinyer.Sometimes i feel like this blog was some sort of a diary to me but when i pondered,i should not.Diary is a place for you to show off your feelings.Whatever feeling did you have at that moment,write inside it.Blog is actually a place for to share what up in your mind but not all you can share with because everybody in the world can read your blog.So you have to be extra careful especially your private's life.Bagi ak na mengadu kat blog ni bole tp more better if we minimized it.Sama lah jugak dgn facebooknyer.

"Sesungguhnya aku hanyalah mengadukan kesusahan dan dukacitaku kepada Allah,,,"
 "I only complain of my suffering and my grief to Allah,,,"
 (Surah yusuf : 86)

Memang ak x menafikan,kadang2 ak pun rse macam na cerita je segala-galanyer dalam blog ni and FB.Tp apa yg membuatkan ak tak nak post ialah ayat dalam quran yg telah tertera di atas.Walaupun rase sedih,gelisah,marah.,,tp tempat yg terbaik utk mengadu adalah kepada ALLAH sahaja.Tak salah na mengadu dekat manusia,sebab itu memang sifat lumrah seorang manusia iaitu saling memerlukan utk meluahkan perasaan yg terbuku di dalam hati.

Kalo ak na mengh"update"kan blog ak ni,biasanyer ak akan pasang lagu.Sebabnyer baru ada mood nak "tulis-menulis" dekat dalam blog ni =) Time tu memang ak idea na tulis.Kalau korang perasaan post aku yg lepas2,aku ada post yg aku ada dpt kerja.Yup! thats true but unfortunately just last two weeks ago i made my decision to stop from that work.I feel awful at that time but i am doing this for my parents' sake.There are another reasons why i choose to stop.There were another things that i would like to share with actually.,,,

Sepanjang aku kerja dekat situ,seronok tu ada tp lebih kepada tak selesa sebenarnyer.Mungkin sbb diri aku jugak or something else.Ada beberapa perkara yg aku perasaan semasa ak kerja dekat situ.I dont know whether it just me or same with another peoples?? Aku just nak remind,solat tu sgt penting.Ada yg pergi,alhamduillah,,,yg sebaliknyer,doakan supaya jaga solat dan ingat ALLAH sentiasa.Aku bukan la na kata aku ni bagus sgt tp sebagai umat islam tak kira la yg kuat agamanya ke atau tak,ISLAM TETAP ISLAM,solat tetap kene jaga.Solat tu salah satu cara utk tunjuk rase syukur kpd ALLAH.Apa yg nikmat kite dapat tu semuanya dtg dr ALLAH.Berjalan,bercakap,makan,minum,melihat dan sbgnya.Tp kalau kite tinggal solat,x rasa malu dgn ALLAH? Hebat ke kite ni? Jgn sombong dgn ALLAH.Bila2 saja nikmat tu ALLAH bole tarik semula.Mulut pun salah satu nikmat yg ALLAH bagi.So kite kenelah jaga.Jaga percakapan,ckp dgn baik2 dan bukannyer mencarut,maki dan sebagainya.

Aku share ni sbg peringatan utk sesiapa sahaja dan utk diri aku jugak dan sebagai rasa sayang ak kepada saudara sesama islam.Aku tak menafikan,kadang2 godaan syaitan tu kuat,bila time na solat ada je la perkara2 yg menghalang.Iman manusia kejap turun kejap naik.Penting nyer kat sini,kenelah update iman ni selalu.Ingat ALLAH sentiasa tak kira di mana pun kite berada.Berdoa,berdoa dan berdoa,,,=)

P/S : Hablumminallah,hablumminannas,,,, =)




First Gathering S1BP4 =)

As salam,,,

Dalam minggu ni,ada perkara2 yg membuatkan aku gembira sgt,so happy till my tears drop,,seriously:')

14 JUNE 2012
SUNWAY LAGOON N SUNWAY PYRAMID

Semalam ak gembira dapat jumpe kawan2 matrik ak,ak tak sangka dpt jumpa dyorang sume.Walaupun tak sume yg hadir tapi cukuplah dpt lepas rase rindu kat kwn2 practicum sume:)

Perjalanan yg agak jauh kot and many funny things happened (ad part yg x bole dilupakan,,hehe=D) membuatkan ak x rse ngantuk and bosan dalam keretapi.(Malam sebelum hari na g sunway tu,ak tido awal kottt sbb tkut terlambat pulak nnt) Kiteorg bercadang na bertolak awal sbb tkut ramai nnt.So dgn bersemangatnya ak pun bangun la awal,,,dlm kul 6.30 cmtu,,,(awal la sgt kann~~) ingat kan sempat la na naik train sama2 dr stesen batang benar,unfortunately,,,time ak sampai tu,kaunter pulak tutup,,,rehat katenyer di situ.Nak gune mesin tiket tu mmg xde harapan la,,,tup tup,train dah sampaiiii~ time tu mengelabah ak,,,ya ALLAH,ak punye la cuak.Terus ak call kwn ak tu ha,suruh trun dr train cpt,,,ditakdirkan pintu train tu telah tutup dan dgn pantasnyer berlalu lah keretapi itu ke stesen Bangi.Maka "terputus" la ak dgn kwn2 ak yg ad dkt dlm train tu.Waktu tu ak rse bersalah sgt dkt kwn2 ak sbb kelambatan aku.

Mula2,ayh ak na hantar g stesen KTM Bangi,bila aku fikir balik,baik ayah ak trus antar je ak kat Sunway,lolXD tp dgn semangat ak lagi,ak pun beli tiket ke kl sentral (sbaik da bukak da kaunter tu) dan akhirnyer,ak dan kwn2 aku yg "terputus" sebentar telah berjumpa  di stesen Bangi =') Bila nampak je kelibat dyorang,perasaan gembira terbit dari hati aku=D senyum tiga! =3

The ride by train takes about 30 minutes i guess.Me n Yana were having long conversation in the train while waiting till KL Sentral but ferham =D we were guessing that he is sleeping on the other "koc".When we were on the KL Sentral station,we waiting for him but we did not see him getting out from the train.Sooo,,after a few seconds,i saw that he is still sleeping on the sit inside the train,,,me n yana totally "cuak" and we called his name out loud!
Perbualan yana and mas ketika keluar dari train,,,

Me : Mana ferham nye?? x nmpak pun,,,
Yana : ( tengah pandang-pandang train KTM)
Me n Yana : (masih menunggu sampailah satu saat ni,,,)
Me : Eh yana,ferham tgh tido la!
Yana : Mana-mana?! (skali bila yana dah nampak,,,)
Me n Yana : Ferham,ferham! (macam dalam drama dah pulakkk~~train pun berlalu pergiiii)

Memang time tu sume org pandang dgn wajah yg penuh kepelikan melihat gelagat kiteorg.Last2 call ferham tgh2 time mamai tu kan.Tapi yg pelik nyer,,cepat pulak dye sampai kat KL Sentral tu balikkkk,,,kiteorg yg still dekat underground ni, n dye dah dekat burger king kat atas inside KL Sentral dgn our other friend,Mira=) laju x laju tu haa,,,senyum tiga! =3

Then,we were having our breakfast at KFC and straight to bus stop and waiting~~ bus no.67 and heading to Sunway Lagoon! While queue to buy tickets,syazwan showed up and there it is,the gathering is now complete!

The time goes by and we really having fun in Sunway Lagoon,we go to the water park,extreme park,amusement park,wild life park,scream park (rumah hantu je yg ak tak na masuk).Dapat la aku merasa naik ATV,flying fox,roller coaster,pedal boat,pirates revenge,vultures :) walaupun ak x bermandi-manda,seronok still seronok!=D

 Tgh menunggu ketibaan bas =)

 Heading to the entrance!
 hehe~~ =)
 Queue for the ticket!
 Budak ni cute la,,that y amik gmbar,,hehe~~ sory ye dik,,,
 Ha ni la peta Sunway Lagoon,,,,besar kan tempatnyerrr,,,
 Ape nama batu ni ek??
I like this pic!! XD




 Cuak weiyhh time niihhhXD
   Simbahan air!!

Walaupun pun gathering ni x melibatkan sume org or satu practicum,agak sedih jugak la kan tp at least terlaksana juga first meeting ni.Ramai di antara kiteorg x duduk KL n area N.Sembilan.Ada jugak yg duduk area pantai timur.That why menyukarkan keadaan bila na wat gathering ni.Plus modal is the main thing! Maybe tahun hadapan ke?? Mane tahu kan.Insy-ALLAH kalau ada rezeki.

Ak x ingat la klo ak penah masuk sunway ni ke tak,klo x ni la first time ak g park without my family.Feel like i am adult,,,(acheheheXD) To anyone yg na masuk sunway ni,,,,ada dua packages.First packages including all parks and the second consist of three parks that is water park,amusement park and theme park.As for the price,after 25% off by using MyCard including the deposit will be RM85.This is for the first package.The second one is RM70 after 25% off using MyCard and including the deposit.The deposit is for the wristband and will be returned once you exit from sunway lagoon =D For more detail,,,boleh la layari laman web Sunway lagoon ni,,,,clik the link! --------------> http://www.sunwaylagoon.com/rates.asp

Bg yg tak pernah pergi lagi mcm ak ni,seronok mmg seronok=D Banyak sgt aktiviti2 yg korang boleh explore kat sana.Pendek kata,tak rugi la duit yg korang melabur tu.Berbaloi=) Ajaklah kawan2 korang ke or family bercuti kat sini.Tips klo nak lepaskan stress,boleh lah ke roller coster,GERENTI stress,geram,marah,sedih korang HILANG! hahaXD (ak menjerit mcm hape daaaa! sebaik sebelah ak takde org) senyum tiga! =3

P/S : Teringin nak pergi daurah =(