Wednesday, December 19, 2012

Wordless Thursday

As salam,,,

I hate good ending. I want that good be forever with me. If it was end, remembering it was painful to me. I will be missing it. So damn hurtful. Asking question like why do we have ending merely solve nothing. Live on reality not fantasy. When peoples want to escape from something, they will create a world where they build there own dreams with no obstacles. If it was in reality, that was impossible. Life were meant to be difficult and lot of obstacles. Hate it, like it or not....the only option is to accept it.

Well, there is a reason why i wrote this thing....next week will be study week and that mean ending of first semester will be coming soon. Time flies so fast. I do realize. Others were excited to go home but me,,,don't know how to describe. Terasa macam na pergi sabah pulak,,,ehehe ^^ Pelik kan,,,kalo org tnyer, takkan x na balik rumah kot? Eh,,skati ak la~ lalala~ Kat rumah,ak akn jadi statik. Ak ni bukan org statik. Tahu x org statik tu ap? iaitu duduk suatu tempat x wat ape2. Owhhh,,,sgt bukan diriku. Mesti na kuar,jenjalan,,,i do enjoy walking around and if it a work, i do enjoy "busy" work. Ak penah bgthu kwn matrik ak,,,masa tu ak jadi bendahari and ak mmg busy time tu. Bukan stakat bendahari je ak jadi, AJK hadiah pun ak yg handle. Ak x gila kuasa. Dah ad org offer amik la kan. Peluang utk belajar bende baru terutama skali bab2 pengurusan organisasi ni. Ak bgthu dye, ak seronok sgt buat kerje ni, walaupun busy, ak seronok, busy yang bermakna. Penat yg berbaloi. Berkerjasama dgn org2 yg hebat.

Itu maknanya, kepuasaan dari segi hati sgt bernilai dan sgt x rugi. Gembira + penat + seronok + dpt pengalaman baru + dpt kwn baru + enjoy = Kepuasaan hati yg mantap ^_^ Ada org sgt menekan kepuasaan dr segi material dan wang. Ak x menafikan bende tu penting but we have to balance. That thing can be gone anytime. Can be dull and boring. Takkan na hidup mcm tu. Bile hidup kat U ni, otak ak kadang2 teringat kat kat movie 3 Idiots. Point cerita tu ialah, belajar sambil enjoy. Belajar tu harus tp dgn cara yg enjoy. Mgkin x sume org mcm tu tp for me, i prefer that.

Actually, i've no idea na tulis apa,,,tibe2 je idea sume ni kluar. Tanpa membuang masa, terus menukilkannya di blog yg da lama x dih"update" ni. Berhabuk sudah. Anyway, all the best for final exam and i wish to score the best.

p/s : Da la cuti ni balik 22 jan, abis exam 11 jan,,mmg ak x thu na wat pe,,, hmm,,can someone bring me jenjalan in sarawak?

Thursday, December 13, 2012

Malaysia itu Indah sebenarnya...

As salam and Greeting~

Hi y'oll,,,ap punya bahasa tah kan,,,merosakkan~ jgn tiru k,,,iboh tiru k,,,

Anyway,it such a long time and i hardly wrote anything. Sbb seronok duk kat sini smpai x tersempat nak tulis,hehe~ Many of my friends asking me,"apa yg bestnyer kat sana (sarawak)?". My answered, "dtg la sini klo na thu". Jawapan malas sebenarnyer tu, kalo na diikutkan best kat sini. Totally different from peninsular. One thing la kan why i like sarawak,,is because of their faces. Their faces were beautiful and very native-looked...ya,native. It was like,here is the other part of Malaysia which is unique and beautiful and amazing and i wish i could know it earlier and now i know how BEAUTIFUL Malaysia is,,,i know that Malaysia is not that dull,,,kalo kat semenanjung tu, 3 kaum tu je la yg main dalam kepala otak. Tak ke bosan? tak thu la kan, ke ak sorang je yg rase.dont know la kan...kmk sik tauk klo kmk sorang jak rse. (Since i learn the ansos, i was being carefully with the term of races and ethnicity^^ because we had been taught of the meaning, it was amazing and now i know what is the "real" race and ethnicity,,,)

Thank God that i had been chosen to take anthropology and sociology a.k.a ansos in UNIMAS. Right now, what i can say is, the course matched with my personality. I can expressed my feeling through it. It is about human which is what i wanted to know the most in my life because humans is unique and when i say unique, each of them is different. Not all the same. Because of that,,,humans are diverse and problems will arises. I want to seek the way to solve it because i hate to see riot, i hate to see people arguing on each other in an aggressive way by saying bad words, i hate chaos....i want peace,,,,even in a family,,i cried when i see my parents arguing, i cried when i see what happening in Malaysia right now.I did. My question is, why?? Don't we have brain given by god to think?, don't we have tongue given by god to spread nice words to the others? why don't we use that properly? Think is to find a solution to all of these problems. Indeed it will be though, even the social scientist such as Durkheim, Marx, Weber take a long time to observe and came up with an idea and solution to this problems.

I wish i could came up with some kind of theory that can be use as a solution. But, my mind still on the reality. Even though there are thousands solutions, it can never be totally solved. It can but not all. At least there are some solutions to make an aid to the society. Sometimes i think, i dream big but can i ever make it?   who knows right,,,only God knows it. But don't hope to much,,, just go with the flow.

p/s : sem satu mahu abis sudah,,,may this coming second sem will be more better...God willing,,,aamiin =)

Monday, October 29, 2012

Sarawak,,, i am coming again!

As salam,,,

Lama gilak kamek sik tulis dalam blog ni. Rindu,,rindu=D haha,my first attempt wrote in bhs melayu Sarawak in this blog. First time ak dgr bhs sarawak ni mase kecik2 dulu time iklan Maybank yg sorang perempuan ni dari Sarawak blajar kat overseas call parent dye and speak bhs Sarawak with her mom. The first word that i learned from her in bhs Sarawak is "engak irau". The commercial break show her father had a harimau tatoo if i not mistaken at his betis and her mom told that do not worry,her father is strong~^^

At that moment,i started to think that how is the Sarawak peoples? How is the Sarawak places look like? it was very attracted to me,, ni lah yg bermain dlm fikiran ak. 8 years ago,i had been to Sarawak with my family. One of the reasons of courselah wanted to have a nice vacation and the sweet part is my father want to give me chance to naik belon~ awwww,,,touching sy =') we go Sri Aman and lived at my father's friend house.

The best moment is when my father's friend brought us to rumah panjang. Masa tu kan ak kecik lagi,so dalam otak ak pun berlegar2 ayat2 sume."owh,,rumah panjang,,ada belajar kat sekolah ni,dye panggil rumah panjang sebab rumah dye memang panjang pastu tinggi,,,". Inilah pemikiran kanak2 aku.

Sesampai ak di rumah panjang tu, i saw many pokok lada. Again bermain2 dlm otak ak utk membina ayt,,,"aah,,yela,,,kan ada belajar kat sekolah yg kat sarawak ada banyk pokok lada,,mcm na rse skit pulak,,"  Masuk2 je rumah panjang tu,the spaces inside the house is wide and there are many doors leads to the family room.I guess.I heard there were someone watching the TV inside the room and they have astro. Hebat kan mereka?? =)

Then,they served us with biskut and air teh =) all of them gathered around us and only my father's friend je yg speak with them because only him can understand what they are talking about. There was one of these peoples talking to my brother and my brother just anguk2,,,then i think,"abg ni faham ke ap orang tu ckp?" then my father's friend mencelah,,,yg ni ak fhm ap yg my father's friend try to speak,,,dye ckp kat org tu yg abg ak ni x reti ckp bhs dyorang pun,,,just abg aku ni je buat2 faham.Ak time tu na tersenyum ada,tergelak ada,,,malu my bro,,hahaXD

One thing la kan,after we finished minum,,,they will tuang air teh tu. For the first time is ok la kan,,then for the many times,,after we finished je minum air teh tu,they again will tuang and tuang air teh inside our cup. Then i monolog,"kalo mcm ni bile na habis ni,,,kang x abis minum kang rasa bersalah pulak,,,tapi bila habis minum kang,mesti org tu tuang lagi,,,mcmne niiii~~" My father's friend pun ckp la kat my family,,,dyorang memang suke tuang air after the guest abis minum.,,,Owhhhhh,they treated us very nice la =D

Actually mase ak dtg umah panjang tu,they having a problem. How did i know,from my father's friend la. I didnt quite remember what was the problem but the idea is that dyorang ada masalah dalam menentukan ketua rumah panjang tersebut. A long story. I think masa dulu,they should be this guy yg jadi ketua but then time tu he is still a young boy,so x ley jd ketua because muda lagi kot.Someone else yg gantikan but now he is no longer a young boy anymore and he should become the leader. The problem is maybe he didn't want to become the ketua kot,,,something like that la the story. Tu je la yg ak ley ingat~

While we were gathered,there is a one girl,,,i like her because she is sooo beautiful. Putih melepak,have a long black hair and cantik laa. Jeles ak time tu. Masa tu la a fikir yg orang Sarawak ni cantik2 and the guy pulak hensem2. Serious. They are soo handsome and beautiful. Time tu jugak ak berangan...haha,adoiXD

Anyway,this is my story when im in Sarawak 8 years ago and i never thought that i will be here again. I am happy and you know what,,,im falling in love with Sarawak <3 p="p">


                                                           Gambar yg di google kan~~




Wednesday, August 29, 2012

Atas langit ada langit,bawah bumi ada bumi


As salam,,,

Maybe this is last entry before i'm going to Sarawak.Yes,i'm sad.I'm sad because i will leave my family for a long time and my lovely friends.I will not going update this blog for months i guess since i don't buy a notebook yet and i will miss my blog so much :'(

Everything would change after this and i am going to be a woman and not a "kiddy" girl anymore.I really hope so.There were a lot of thing that i wanted to change myself and i really hope it really happen.Insy-ALLAH,aamiin =)

As for this entry,i actually wanted to dedicate this post for someone whom i admire and respect.I dont know whether that person will ever read this post,but deep in my heart,i wish that person read it.I am not gonna mention the name of the person here.It confidential,,,hehe ^_^

23 March 2009

That was the day when i was admitted to MRSM Bentong,Pahang.I don't think too much about it and i kind of blur "what going on" on that day.I quite excited about it because what i want at that moment was to find friends and study! yup! that's all.I've wrote about my feeling on the first day at MRSM in previous entry.So i will not gonna wrote it again.This day was the first day that i met eye to eye with that person.To be honest,i didn't really care about that moment.I just wanted to walk around,to see how the new school enviroment is,my hostel,whose my roomates and all about the school.But one thing,i do remember what had been said by that person,but not the full sentence,something like this,,,"Kat sini cuaca dia panas,kene banyak minum air putih.Depan banggunan akedemik banyak pokok hijau,so nak belajar tenang bile tgk pokok2 hijau tu..." that's all i remember.=) (ok,,,senyum sorang2 depan komputer,,,hahaXD)

To be honest,that person taught me a lot on being a mature person and a woman^_^ (yes,it is a matter to become a "woman",,,big different between a girl and a woman=)) Critics that had been given to me by that person,sometimes make me down,,,and i felt worthless.I felt bad,and i started to assume things that i should not.Sometimes i think other person are far more better than me from that person's view and i am just ,,,nothing.It stress me out and i do have some complication with "identity" at that time.I argue with myself for not being a good one and being such an unappropriated person.Deep in my heart,i know that i make that person felt,,,guilty.It may also felt annoyed  by my action and hurt i guess.Only ALLAH know how do i feel at that moment.But now,,,4 years had past by and when i think about it again,,,it actually critics that taught me to be a strong person and who really am i =)

Learn from experiences.One thing i learnt from that person.It teach me on how to be more appreciative.What past do to you is a mark for you to start a new journey for the future.Take it as a lesson,put all the hard things aside and move on.A cliche sentence,"let bygone be bygone" =3 It easy to say but hard to make it into action.Well,i think we must have the courage to ACCEPTED the past.To accepted what wrongs we have done and don't be ashamed for the past mistakes.Make a change~ =D





Try to be a strong person.Since i was 16 at that time,i was a "fragile" girl.Make a decision all based on heart and mind was bit ridiculous.So,when i want to cry,i just cry without thinking more further.I just said what i wanted to say.What my heart say and what i'm thinking,i just follow it.To easy and weak.But still that person giving advice and sometimes i felt i am just a burden.




There are things that had been promised.I still keep it in my mind.It was sad when it was mention on our last gathering.I could not believe that i have gone through all of the obstacles.Alhamdulillah,i made it =) because,mine,for this 2 years,were not so good years in my life.But it's ok since i met some wonderful person which give me spirit to hang on for this 2 years.I am happy for it.I am very thankful and i wish one day i could show that how strong am i and being a success person.Insy-ALLAH =)

One of my favorite quote from that person,,,

"Atas langit ada langit,bawah bumi ada bumi"
"Walau hebat mana pun diri anda,ada org lagi hebat dari anda,dan sebaliknya"


p/s : I wish i could know that person more better,,,i don't want to see only from one side because i don't want to simply judge good all the time because i realize that human are not perfect,so i didn't want to get so much hope on what do i see now.I afraid my heart will get hurt.I really hope ALLAH will give chance for us to know each other...insy-ALLAH,,,aamiin~ (doa tp perlukan usaha,,,betul tak? ^_^'')






Sunday, August 26, 2012

Kawan dan Kekasih


As salam,,,
"Berkawan biar beribu,
 Berkasih biar satu"

Haa,tu dia,,,mesti penah dengar kan pepatah melayu ni =) kat dalam iklan radio dulu ada x silap ak.Masa first time dengar,excited,betul jugak tu.Berkawan takpe kalau ramai,lagi bagus sebenarnya,TAPI ada juga tak bagus sebenarnyer,,,.Berkasih memang kene satu je,,,baru la setia namanya.Walau apa2 pun,intepretasi setiap manusia itu berbeza.Ada yang kata,"Berkawan dan berkasih tu biar seribu!" Tak tahu la kan,makna itu boleh dipelbagaikan.Macam na bagi hujah dalam bab2 agama ni,cannot stick to one "kitab" only.We have to considered the others "kitab" too.Kene jugak tgk pandangan orang lain.Baru la adil dan memudahkan bagi sesetengah perkara =) 

Aku pun ada pandangan ak tersendiri.Bagi ak,berkawan itu "perlu" ramai sebab pertama2 skali untuk mencari pengalaman.Pengalaman hidup ke,pengalaman kerja ke,pengalaman bercinta ke,pengalaman belajar ke.Kita boleh tahu macam mana orang lain menghadapi saat2 tertentu dengan bercerita kat kita.Daripada situ kita boleh ambil iktibar dan gunakan dalam kehidupan kita akan datang.Tetapi,haa,ada satu lagi pepatah nak disebutkan lagi,,,

"Buang yang jernih,
 ambil yang keruh"

Jangan la melulu je kalo na ambil iktibar tu.Kene tengok keadaan sekeliling.Sesuai ke tidak? Boleh ke tidak? Perlu ke tidak? Consider every aspects.Yang kedua ni more to personal reason la,sbb boleh g jenjalan sana sini ye dak? hehe~ Mean ada setiap negeri tu ada la kawan kan,senang skit kalo na mintak tolong in case kalo na vacation kat sane ke~ huhu :) Lepas tu boleh belajar cakap dialek dyorang.Tambah ilmu lagi ye dak?   
senyum tiga! =3 Boleh tahu budaya kat sana macam mana? makanan apa yang femes? Kan seronokkkkk tu,,,,yeayyy =D Kalo ada kawan overseas lagi la best,bnyk bnde boleh thu,,,bnyk bahasa boleh thu^^

Yang ketiga,dpt berlatih skill communication.Insy-ALLAH,kalo kite ramai kawan,kita akan tahu mcmne nak "berbicara".Boleh jadi peramah kalau yg sebelum ni kurang peramah ke or kalo sebelum ni pemalu ke.Bila kita da kenal ramai orang ni,actually kalo kite pandai tackle sikit,kita boleh tahu personaliti orang tu macamna.Walaupun takdela 100% accurate tapi at least we can adjust setting keadaan tu.Kalau orang yang macam ni,lain caranya kalau na borak2 ni.Kalau orang yang macam ni pulak,lain caranya.It may sound like "selfish" when doing all of this sort of things.But,not all "selfish" things are bad.In living,you will need skills to survive.

Tapi ada syaratnyer jugak dalam mencari kawan yg "beribu" ni.Paling penting kene la cari kawan yang BAIK.Baik mcm mano pulak la tu kan? Baik dari segi akhlak,percakapan,perbuatan,,,,insy-ALLAH,,,kita pun jadi baik.

Di dalam kitab Hidayatul Salikin, Imam Ghazali ada menyatakan : ” Hendaklah kita memilih sahabat dengan 5 syarat.”
Syarat-syaratnya ialah :
1. Orang yang berakal : Berkawan dengan orang yang jahil akan menimbulkan persengketaan.
2. Baik dari segi peribadi dan akhlaknya: Elakkan bersahabat dengan orang yang jahat dan buruk perangainya kerana ianya akan mempengaruhi kita.
3. Orang yang soleh : Jangan berkawan dengan orang yang fasik kerana ianya akan sentiasa mengekalkan dosa yang besar dan kecil.
4. Jangan berkawan dengan orang yang sangat kasih pada dunia : Kasih pada dunia di sini bermaksud sesuatu perkara yang bertentangan dengan suruhan Allah. Jika berkawan dengan orang yang sebegini, dia akan terikut-ikut dengan tabiat rakannya.
5. Orang yang benar perkataannya : Janganlah suka berkawan dengan orang yang suka berdusta. Orang yang suka berdusta itu tidak dapat dipercayai agama dan dunianya. Demikian itu akan membawa kepada kebinasaan dunia.


Ada tetapi lagi,,,ni adalah garis2 panduan dalam mencari kawan.Jangan la pulak bile kita nampak orang yg x selari dengan panduan ni,kutuk situ,kutuk sane,mentang-mentang la dye "kurang baik",kite pun hentam dia habis2 tanpa memberi peluang.Mungkin kita boleh ajak dia buat aktiviti2 yang berfaedah,memberi nasihat,,,atau senang citer,mengajak kepada kebaikan.Kan indah bersahabat itu =) Maka tak terhenti la dakwah kite,masih berterusan dengan wadah yang berlainan tetapi efektif.Insy-ALLAH^_^

Yang seterusnya~ mudah2an kalau kite memperluaskan skop jaringan sosial kita,mungkin kita boleh jumpa jodoh kita.Insy-ALLAH,,,dengan izin ALLAH =) Ini merupakan salah satu usaha selain memperbaiki diri.Orang kata jodoh akan datang sendiri,ye,setuju tapi bukan lah dengan duduk tak buat apa2.Memang tak datang la.Mcm duit.Kita nak duit,tapi x kerja.Mcm mane tu?? Usaha takde.Hasil pun tiada.

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya."
(Ar-Rad:11)

Lain pulak kalau nak berkasih ni.Sebenarnyer,berkasih ni luas maknanya.Boleh jadi kekasih,boleh jadi perasaan kasih sayang.Untuk kekasih,biarlah satu =) Tetapi untuk berkasih-sayang ni yakni perasaan perlulah disebarkan kan~~ Terutama skali pada ahli keluarga kite,itu penting.Second,comes friends.Third,masyarakat sekeliling.Dan cara nak sebarkan kasih sayang tu bukan dengan hanya BERCAKAP sahaja.There are many ways to express love~ Maybe by giving things,maybe by helping others,maybe by treat something for them,maybe by body languages.Depends on the situation=)

Tapi kalau kekasih yang satu ni,special sikit,,,huhu~ kekasih di sini bermaksud yang halal ye.Iaitu husband or wife=) Sebabkan xde pengalaman kawen lagi,so x thu sgt la kan.Cuma nak beritahu,terutama sekali perempuan,termasuk la saya,bila kita na cari suami,kene cari yang betul2 fhm akan tanggungjawab seorang suami,baru pandai jaga isteri.Perempuan,once dah kawin,itulah kekasih sehidup semati dia.Kene layan dengan penuh kasih sayang,kene lemah-lembut,baru sayangggg~ Lelaki,kalo da jalan sekali,ada lagi tiga kosong.TETAPI diingatkan kpd kaum Adam,itupun kalau anda yakin yg anda dpt berlaku adil.ITU PENTING! Jgn ingat na seronok je~(Amaran yg keras! tetapi lembut~^_^) 



Dan ingatlah,kekasih yang paling utama skali adalah ALLAH.Kerana-NYA,kite diberi rasa cinta,kerana-NYA,kite diberi rasa kasih syg.Kerana-NYA,kite dikurniakan someone yg akan bersama kita sampai akhir hayat kite=)Walau apa2pun yg kite lakukan,ingatlah ALLAH sebanyak2 yang mungkin.Insy-ALLAH,,,"meletup" cinta tu<3 div="div" nbsp="nbsp">

P/S: Another 5 days before going to Sarawak =)

Thursday, August 16, 2012

Antara Puasa & Raya


As salam,,,,

Ramadan hampir berlalu pergi,sedih,,,bagaikan anak yang ingin menyambungkan pelajaran di luar negara,terpaksa meniggalkan tanah air dan keluarga tercinta untuk suatu tempoh yang panjang.Sepanjang tempoh itu si anak berusaha menuntut ilmu dalam menggapai sebuah kejayaan.Untuknya ketemu keluarga tercinta itu belum pasti kerana ketentuan Illahi itu sangat kuat,tiada siapa boleh menduga apa yang bakal terjadi pada masa yang akan datang.

Itulah antara analogi yg boleh saya ketengahkan.Adakah masih boleh bersua lagi untuk si anak berjumpa dgn keluarganya.Sayu bukan jika memikirkan hal itu.Sepanjang ramadan ini saya percaya,kebanyakkan daripada kita telah berusaha sedaya upaya untuk mencari pahala dengan berbuat sebanyak amalan yang mungkin.Mana tidak,bulan ramadan adalah bulan dimana pahala sunatnya diberi ganjaran seperti pahala fardu.Masy-ALLAH.Hebat bukan? Tapi apabila tamat tempoh itu,adakah kita masih lagi boleh bersua untuk ramadan yag akan datang? Waallahualam.Jadi dengan baki-baki hari ramadan yang ada ini,marilah kita memanfaatkannya.Tiada istilah lambat dalam mengejar pahala yakni "mengejar" ALLAH.

"Dari Jabir RA, Rasulullah SAW bersabda, “Di malam terakhir Ramadhan, menangislah tujuh petala langit dan tujuh petala bumi dan para malaikat, karena akan berlalunya Ramadhan, dan juga keistimewaannya. Ini merupakan musibah bagi umatku.”
Kemudian ada seorang sahabat bertanya, “Apakah musibah itu, ya Rasulullah?”
“Dalam bulan itu segala doa mustajab, sedekah makbul, segala kebajikan digandakan pahalanya, dan siksaan kubur terkecuali, maka apakah musibah yang terlebih besar apabila semuanya itu sudah berlalu?”
Ketika mereka memasuki detik-detik akhir penghujung Ramadhan, air mata mereka menetes. Hati mereka sedih."
Tetapi jangan ingat bulan ramadan ini sahaja kita bersungguh-sungguh.Bulan lain sekadar biasa-biasa.Contohnya,bukan bulan ramadan sahaja pembacaan al-quran itu dilansungkan malah ia perlu dilakukan setiap hari tidak kiralah bulan apa sekali pun,pembacaan al-quran itu tetap perlu diteruskan mengikut kemampuan masing-masing.Selain itu kita juga perlulah bertadabbur ayat-ayat suci Al-quran.Hal ini supaya kita dapat mengingatkan diri kita tentang siapa itu ALLAH,kisah-kisah umat terdahulu dan pengajarannya dan sebagainya.Insy-ALLAH.



Haa~ itulah prolog pendek yang ak wat sempena akhir ramadan ni.Tapi ramai je yg kurang sedih da,ala maklumlah raye na dekat...tak salah pun na bergembira,tp biarlah berpada-pada =)

Dalam hadis daripada isteri Rasulullah s.a.w Ummul Mukminin ‘Aishah r.aha:
“Bahawa pada hari raya Fitri atau Adha, Abu Bakr masuk ke rumahnya (rumah ‘Aishah) dan Nabi s.a.w berada di sisinya. Ketika itu ada dua penyanyi wanita sedang menyanyi mengenai kebanggaan Ansar pada Hari Bu‘ath (peperangan antara Aus dan Khazraj). Abu Bakr berkata: “Suara syaitan” (sebanyak dua kali). Nabi s.a.w bersabda: “Biarkan mereka wahai Abu Bakr! Setiap kaum ada hari raya dan sesungguh hari ini adalah hari raya kita” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Raya-raya gak,tp jgn sampai lupa pada tuhan.Tiada salah untuk berhibur dalam islam selagi mana tidak berlebihan.Macam mane pulak dgn ak? Hmm,,,raya thn ni bg ak agak berbeza,sbbnyer ni first time ak beraya di rumah baru,so x banyak la jenjalan ke sana sini sbb dekat dgn kampung.Satu lagi sbb lepas je raya,persediaan nak masuk U pulak~ senyum tiga! =3

Moga ramadan kali ini menjadi sesuatu yang bermakna buat kita sume.Kalo rase mcm x berkesan ramadan kali ni,,,insy-ALLAH,berdoalah untuk berjumpa ramadan yg seterusnya.Berterima kasihlah kepada ALLAH selalu kerana mengurniakan nikmat yang tak terhingga.Nikmat bernafas,nikmat perasaan gembira,nikmat makan,,,ya,nikmat tu =D Bila kita sentiasa bersyukur dgn nikmat yg ALLAH beri,maka insy-ALLAH setiap apa yg kita buat dalam kehidupan kita,sentiasa ALLAH itu di minda kita.Terasa cinta mula berputik~ aiwahhhh!

P/S: Jgn lupa untuk memohon keampunan kepada ALLAH juga,,,ALLAH suka bila mana hamba2-NYA sentiasa meminta2 kepadanya.



Tuesday, July 24, 2012

What will you get,is always the best,,,

As salam,,,

Alhamdulillah,ak dpt UNIMAS,kos antropologi dan sosiologi,kos ni kos baru lg,harap dpt buat yg the best la~ =) Jauh tuuu kat Kota Semarahan,Sarawak,,huhu~ Xpe,jauh perjalanan,luas permandangan.Pepatah kliche.Walaupun jauh,ilmu tetap perlu di cari,dikejar demi masa hadapan.Tak kisah la blajar kat mana pun=)

Sebenarnyer ak dah pun ad beberapa impian bila ak na masuk u nnt.Dah ada time ak kat matrik lg.Ni sebenarnyer "kes tertunggak" ak kat matrik.Apa bende la pulak yg tertunggak ni kan? hahaXD maksud ak,apa2 aktiviti atau jawatan yg ak berniat na join semasa di matrik dulu tp disebabkan perkara2 tertentu ak x dpt na laksanakan makanya insy-ALLAH akn ak cuba capai di U nnt =D Antaranya?? Ak dulu na berniat na join jd AJK Surau tp keyakinan ak membuat ak ragu2.Same la jugak niat ak na jd JPP,ada dah kwn ak suh amik borang jd JPP tp sama jugak sebabnya,ak x berapa yakin dgn diri ak and ak ragu2.

Sebenarnyer sume ni alasan yg remeh,sbb kan alasan mcm ni,kite tkut utk tonjolkan diri.Hakikatnya ramai remaja yg sebegini termasuk ak.Tp ada jugak yg berani,bagus,,,suke tgk org yg cmni.Kalo x, xde sape lah yg na pegang jawatan tu sume.Habis biar camtu je.Mmg x la kann~ senyum tiga! =3.Honestly speaking,my intention was still there but not quite enough to reach at the top of it.Still need some motivations.We really need to try,to be off a little bit from the safe area that we use to be.

"How far is far; how high is high? We''ll never know until we try"


For me,as an muslim,we have to believe that when there is no effort to change your condition,you life will not be change.It had been told in Quran,obviously,,,

"Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves."

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri."
(Ar rad:11)

I really hope so that i can be someone that can help many people as much as i can.That what my aim in my life.There were two different situation that are,you're rich in term of money but not happiness and you're indeed a rich person but not in term of money.It was in term of happiness.Which one will you choose of?
=D Yang menjadi keutamaan itu adalah kekayaan dr segi hati.Insy-ALLAH hidup jadi senang dan aman dgn izin ALLAH.

"Abu Hurairah r.a telah berkata ia bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yg bermaksud : Yang dikatakan kaya itu bukanlah kerana banyaknya harta tetapi sebenar-benar kaya adalah Kaya Jiwa"

Tapi bukanlah x boleh jadi kaya harta cuma kat sini diberi pengajaran bahawa supaya manusia tu x jadi tamak,sombong dan sebagainya drpd sifat2 yg x baik.Kalo dah kaya harta pun,ada bagusnya juga.Jadikan itu suatu wadah di mana kita boleh derma dekat rumah2 anak2 yatim atau kpd fakir2 miskin atau rumah2 kebajikan.Spend it in the name of ALLAH.

Ak sbenrnyer still miss zaman matrik,and macam2 perkara ak nak buat tp tak dpt.Macam2 perkara ak na capai tp x dpt.Masa yg diberi bagi ak sekejap sj sepanjang di matrik.Ada kawan2 yg masih lg ak x brapa na knal.Mungkin ada yg sudi,mungkin ad yg tak.Waallahualam.Husnozon =) Tp ak sgt bersyukur dpt berkawan dgn sume,mgkin ALLAH mmg nak kite berjumpe satu sama lain.Aku anggap sume kwn2 ak sbgai "hadiah" ALLAH kpd ak,mereka buatkan ak gembira,ceria,sentiasa senyum,ada jugak membuatkan ak sedih,sayu,x de mood and others.Hakikatnya,itu adalah lumrah kehidupan dan persahabatan.Kalo tak rapat pun @ tak pernah kenal ke,insy-ALLAH satu hari nnt ALLAH akn bg peluang.

“Dan mereka merancang(tipu daya),Allah juga merancang(membalas tipu daya),Dan ALLAH sebaik-baik Perancang(membalas tipu daya)” 
(Al imran:54)

Ayat ni mengisahkan tentang Nabi isa a.s di mana kaumnya merancang untuk membunuh Nabi isa a.s.Walaupun bagaimanapun,rancangan mereka dimusnahkan oleh ALLAH dan kat sini boleh kita lihat bahawa rancangan ALLAH itu jauh lebih hebat.Dan tidak boleh dipertikaikan sama sekali! Walaupun ayat ini utk peristiwa Nabi isa a.s,tak bermakna kita x boleh applied kan dalam kehidupan seharian kita di mana kita hanya mampu merancang tetapi ALLAH lah yg menentukannya dan ALLAH lah sebaik2 perancang.



P/S : Masih tak terlambat lagi utk ak memberikan ucapan tahniah buat semua kwn2 ak yg dpt U dan dpt mana2 tawaran oversea.Congratulations.Semoga ALLAH permudahkan urusan kita di dunia dan akhirat.Semoga kita sentiasa dalam lindungan ALLAH dan Salam ramadhan.Senyum tiga! =3
              

Sunday, July 22, 2012

Tinta kepada hati,,,


Mengeluh,,,
Menangis,,,
Merenung,,,
Membisu,,,
Memikir,,,
Mengadu,,,
Wahai sang hati,
Apa lagi yang kau mahu?
Tidak cukupkah selama ini,
Kau memberikan secebis hatimu,
pada yang bukan tempatnya?
Apa lagi yang kau mahu?
Luka mana lagi yang kau mahu tanggung?
Kau di tipu,kau diperdaya,,,
apakah kau sedar semua itu?
Kau tahu betapa peritnya,
Tapi mengapa kau masih lagi mengharap?
mengharap pada yang bukan tempatnya,,,
Sedarlah wahai hati,,,
Tuhan Yang Maha Esa itu sedang melihatmu,
Tuhan Yang Maha Esa itu sedang menilaimu,
Sejauh manakah nilai cintamu terhadap-NYA,
Kembali lah,,,
Kembali lah,,,
Menuju ke jalan-NYA,,,
Kejar lah tuhanmu itu,
Selagi mana yang kau mampu.



p/s : aku juga manusia biasa,yang mempunyai hati dan perasaan.Aku tuju kan puisi in khas buat diriku dan kpd sesiapa saja yg membaca.Pesanan buat diriku dan juga teman2 ku.Jgn terlalu percaya pada cinta manusia.Jgn terlalu mengharap pada yang bukan tempatnya.Jgn terlalu percaya pada janji2 manis manusia.Di kala hati resah,sayu,kembali lah kpd-NYA.Pada-NYA janji itu pasti.Setia dan cinta-NYA kpdmu tiada berbelah bagi.Waallhualam.


Wednesday, July 11, 2012

Ilmu dan Dakwah,,,sama-sama penting =)

As salam,,,

Alhamdulillah.Dpt lg ak menulis entry yg seterusnya.Hari ini ak x thu na tulis apa.Bukan apa sbb bnyk sgt idea na tulis tjuk apa.That's why otak ni jd kabut skit.Tp seboleh2nya of course na tulis something yg dpt memberi manfaat kpd yg laen and to myself.Mungkin tjuk yg ak na tulis hari ini double maknanya ad dua tajuk dalam satu post.Harap sume dpt membaca dgn penuh kesabaran ye,senyum tiga! =3 Ak teringat lagi meeting pertama x salah ak,utk "KARIM",Ustaz Hazrin ada mengingatkan yg "manusia yg baik adalah manusia yg dpt memberi manfaat kpd yg lain".I am touched with those sentence and from that moment i remember that verse very much.Thank you to Ustaz =)

Apa yg ak na tulis hari ni berkaitan dgn apa yg ak baca baru2 ni.Bila ak bace berulang2 kali,ak mesti fikir ,adakah ak seorang yg mcm tu? Ap yg perlu kita buat utk menangani masalah sebegini? Takut pun ad gak but at the same time,it was a truth that we have to realize in fact it was happening nowdays.It enough to terrified me actually.Ayat dia berbunyi begini...

"Terkadang kita hanya membahaskan perkara yang berbentuk teori sehinggakan melupakan praktikal.Maka jadilah kita orang yang hanya pandai beretorik tanpa menghiraukan masalah membarah di hadapan mata yg menyanggah ilmu kita.Tujuan kita mempelajari ilmu aqidah adalah untuk mengenali serta membenarkan segala apa yg dtg dari ALLAH SWT seterusnya menyeru umat sedunia agar berpegang dgn keyakinan tersebut.Namun kini apa yg berlaku kebanyakan ahli agama terlalu asyik berbahas,lupa di hadpan mata terdapat golongan yg menyanggah matlamat mendaulatkan ketuanan islam."

"Sibuk berbahas,malah ada yg sanggup bergaduh mengenai cabang aqidah.Pada masa yang sama lupa akan tugas yg perlu dibuat demi menterjemahkan aqidah tersebut."

"Buat masa kini kita hanya cemerlang di dalam perbahasan berkenaan istilah,mahir dalam kajian ilmiah.Tetapi kita keciciran satu aspek penting iaitu praktikal yang dijadikan matlamat utama dalam perbahasan aqidah."

Imam Al-Ghazali mengatakan :
"Ketahuilah bahawa perdebatan yg bertujuan untuk menang,membesar diri,menonjolkan diri,menzahirkan kelebihan,menampakkan kemuliaan serta perhatian org lain dgn hanya ingin menconteng arang di muka pihak yang lain pada masa yg sama berhasrat menzahirkan kelebihan serta kebaikan diri sendiri di mata manusia merupakan punca segala keburukan akhlak di sisi ALLAH SWT.Penyakit ini sgt disukai Iblis."

Imam Abi Muhammad Ibnu Qutaibah telah menegaskan : 
"Sesungguhnya penuntut ilmu pada waktu dahulu mendengar untuk belajar,belajar untuk beramal,mendalami agama ALLAH SWT untuk dimanfaatkan dan dimanfaatkan.Namun apa yg berlaku sekarang,penuntut ilmu mendengar hanya untuk mengumpul ilmu.Ilmu tersebut semata-mata digunakan untuk perbahasan.Dengan itu mereka inginkan kemenangan dalam perbahasan malah berbangga dengan "kejayaan" itu."

Pertama-tama sekali,mari kita berdoa agar kita dijauhkan daripada penyakit sebegini dan moga ALLAH SWT guide kita pada jalan kebenaran.

 
"Guide us to the straight path"
"Tunjukilah kami jalan yang lurus"
(1:6)

Daripada ayat2 yg berada kat atas tu,ilmu tu adalah satu perkara yg "suci".Jangan mencemarkannya dgn melakukan perkara2 yg tak baik terhadap ilmu tersebut.Daripada "putih" jadi "hitam".Daripada "cantik" jadi "buruk".Daripada "wangi" jadi "busuk".Mengumpul ilmu itu adalah sangat penting.Tak kisah la ilmu ap pun asalkan bermanfaat dan yg paling penting ilmu agama.Pernah tak korang rase kecewa ataupun rasa down sebab tak ada sape like status anda yg bercirikan islamik atau bercirikan lawak ataupun bercirikan kata2 hikmah? Haaa,,,ATAUPUN pernah tak anda rse happy sgt dan bangga bila ramai org yg like status anda x kisah la status anda bercirikan apa2 pun? Haaa,,,Jaga2 dgn hati anda,syaitan sedang cuba menggoda anda.Dengan cara ap? Dengan cara berasa riak bila ada lebih dari sepuluh org like status anda?

Ada juga pernah ak tgk org berdebat kat FB.Emm,,,fenomena ni da bnyk kali ak nmpak dan baca.Ada yg baik dan ad yg juga x baiknyer.Seolah2 na menunjukkan ilmu yg ada di otak masing2.Ada jugak yg mengalah or cari kata sepakat.Alhamdulillah.Dan juga sebaliknya.Ada juga yg susah betul na berhenti meng"komen".Tak thu la bila nak benti.Dua2 ego.Ada sorang sokong yg satu pihak ni,ada org sokong yg satu pihak yg lain pulak.Ada juga yg amik perkara kebaikan di antara dua pihak ni.Pastu timbul pulak kes menyalah-nyalahkan pihak2 ni.And then komen jadi panjang lebar pastu tgk brape ramai yg like comment tu.Itulah antara "drama" dalam FB.Dah surut naik balik.Hal ini sahaja mengambarkan bahawa manusia itu pelbagai.Seperti pepatah melayu,"Rambut sama hitam tapi hati lain-lain".

Imam Syafi'i pernah berkata :
"Apabila aku berbincang dengan seseorang,tiada apa yg aku suka melainkan berusaha untuk bersepakat,menutup punca perselisihan dan membenarkannya.Keadaan ini menjadikan perbincangan tersebut sentiasa dalam pemeliharaan dan naungan ALLAH SWT.Dan aku tidak kisah sedikit pun ALLAH SWT menjadikan yg benar itu dari lidahku,mahupun dari lidahnya."

Sebenarnya,apa yg berlaku seperti perbezaan pandangan itu telah pun ditentukan.Ini merupakan salah satu fitrah yg tercipta untuk manusia.Tidak mungkin untuk menghapuskan sifat manusia yang ini kecuali dua2 pihak mengambil kata sepakat.

"And if your lord had willed,He could made mankind one community,but they will not cease to differ"
"Jikalau tuhanmu mengehendaki,tentu Dia menjadikan manusia umat yg satu,tetapi mereka sentiasa berselisih pandangan."
(11:118)

Ak da lama na menyuarakan pandangan ak tp ak ni bukan jenis yg berani sgt dan ak sgt terlalu memegang konsep,"Cermin diri dahulu sebelum "memberi cermin kpd org lain" (ak thu ayt ni mcm tak berapa nak betul tp maksud dye simple and the idea just one).Maksud dye kat sini ialah sebelum na tegur org lain,silalah tgk diri dulu.Perbetulkan diri dulu sebelum memperbetul diri org lain.Yup,ak sgt setuju pada konsep ini.Tapi kalo difikirkan balik,konsep ni seharusnya digunakan dgn cara yg bersederhana.Bukan sampai membuatkan diri kita berdiam selama yg mungkin dalam menegakkan hal kebenaran.Inilah salah satu punca org takut nak berdakwah,menegur org lain yg buat salah sbb tkut ditegur balik.Banyak kali dah org terjebak dalam situasi macam ni kan? Bila kite na tgur org yg buat salah,ada kemungkinan besar utk org tu jwb besar mcm ni,"ko igt ko tu bgus sgt ke nak nasihatkan org ni? Ape ko igt ko ustaz? Ustazah? Alim ulama? Diri sendiri pun terkontang kanting." ATAUPUN "Ko jgn ingat ko pkai tudung labuh,ko bgus sgt na bg tazkirah kat org ni" (yg ni mmg HOT betul!) ATAUPUN "Buat ap nak dgr nasihat ko sedangkan diri ko tu yg masih x menutup aurat? Ingat ko da bgus sgt la??".

Wahai hamba2 ALLAH yg sy sayangi sekalian,sy betul2 sygkan anda.Dalam berdakwah ataupun dalam ayat yg lain iaitu mengajak org berbuat kebaikan tak pernah pula sy mendengar bahawa syarat nak mengajak org berbuat kebaikan ni ialah org tersebut mestilah perfect in every aspect.

Imam Nawawi dalam Syarah Sahih Muslim menjelaskan : "Para ulama menyatakan bahawa tidak disyaratkan pada org yg mengajak kebaikan atau org yg mencegah pada kemungkaran untuk mencapai kesempurnaa dalam segala hal."

Menutup aurat dgn sempurna atau tidak sempurna itu satu hal yg lain.Sama juga dgn akhlak2 yg lain.Itu merupakan satu hal yg lain yg masih perlu diperbaiki pada masa yg sama.Islam tetap ISLAM.Dakwah tetap DAKWAH walaupun diri anda masih lagi tidak sempurna.Tokoh ulama kontemporari,Habib Umar bin Hafiz berkata,"Yang wajib atas kita semua adalah menjadi daie dan bukan diwajibkan kita menjadi kadi dan mufti.".Tetapi apabila ingin menyampaikan kebaikan,tetapkan niat dan ingatlah dua perkara ni iaitu,mengajak dirinya sendiri dan mengajak org lain.Insy-ALLAH.

Imam Ahmad pernah ditanya,"Apakah seseorang hamba tetap begitu sahaja (pasif dan beku) sehinggalah dirinya berasa benar2 sempurna,kemudian dia mahu berdakwah di jalan ALLAH?" Jawab beliau:"Wah,siapakah org (di dunia ini) sempurna?

Hakikatnya,tiada siapa yg sempurna dalam dunia ini.Hanya ALLAH saja yg perfect.Kalo semua org nak tunggu perfect,maka dalam dunia ni semua org sibuk dgn aktiviti masing2 yg mana ingin memantapkan diri sendiri supaya jadi sempurna dan kerja2 untuk mengajak pada kebaikan diabaikan.Nak ke macam tu? Setiap insan mempunyai baik dan buruk.Mungkin kita nampak org tu indah belaka,macam senang je hidup dye.Tetapi kita x pernah thu ap yg pernah dye alami? Yg kita nmpak itu hanyalah luaran semata-mata.Kita tak ada kuasa na baca2 hati org ni.Itu kuasa ALLAH.Itu kerja ALLAH.

"O you who have believed,why do you say what you do not do!"
"Wahai orang-orang yg beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukan!
(61:2)

"Great is hatred in the sight of ALLAH that you say what you do not do"
"Amat besar kebencian di sisi ALLAH,kamu memperkatakan sesuatu perkara yg tidak kamu melakukan"
(61:3)

Ramai yg pernah dgr ayt suci Al-quran di atas ni di mana ALLAH sgt benci jika org yg menyuruh berbuat kebaikan itu sendiri x buat ap yg dia suruh org lain buat.ALLAH benci,sape x tkut? ALLAH murka lagi la tkut.Ingatlah,ayt ni suruh kita muhasabah diri.Bukan untuk menghindarkan diri kita terus untuk tidak mengajak org lain berbuat kebaikan walaupun diri kita masih x melaksanakan lagi.That's why masa kita nak tegur sesiapa sahaja,tetapkan niat."Ak na berdakwah ni adalah untuk diri sendiri ak jugak,dan ak akn cuba memperbaiki diri selepas ini dan cuba ikut ap yg ak sendiri ckp dan utk org lain juga,jauhkan ak dari ak  bersifat riak dan takbur dan ujub,insy-ALLAH,aamiin."

Dari Anas r.a berkata,kami bertanya : "Ya Rasulullah kami tidak akan menyuruh orang untuk berbuat baik sebelum kami sendiri mengamalkan semua kebaikan dan kami tidak akan mencengah kemungkaran sebelum kami meninggalkan semua kemungkaran."

Maka nabi s.a.w bersabda,"Tidak bahkan serulah kepada kebaikan meskipun kalian belum mengamalkan semuanya, dan cegahlah dari kemungkaran meskipun kalian belum meninggalkan semuanya." 
(HR.Thabrani).

Imam Hasan Al-basri:
"Sesungguhnya aku sedang menasihatimu,bukanlah bereti akulah yg terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yg paling soleh dalam kalangan kamu,kerana ak juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat melakukan dakwah apabila dia sempurna,nescaya tidak akan ada pendakwah.Maka akan jadi sikitlah org yg memberi peringatan."




P/S : Maafkan sy klo ada terkasar bahasa atau tersalah dalam penulisan ini.Dialu-alukan bg sesiapa yg mahu menegur dgn penulisan sy yg x seberapa ni.Jazakumullah khairan katsiran =)



Thursday, July 5, 2012

I am not a monster,,,

As salam,,,

Actually,all this time,i have been hesitated to make an entry about something that i like.Specifically,my
favourite band.I guess i should not because i didn't want to locked up what is in my heart.This is only something that i like and i would like to share to the rest of my readers and anyone who read my blog.Just lately,i caught up with this hip hop band from korea and i really amazed with their new album.It is call ALIVE =) senyum tiga! =3 So,fans of k-pop out there especially the V.I.P,you know what i mean.It was BIGBANG!


Maybe my post for today is not,how do i want to say this,is not like my post before.I just want to chill myself a little bit and jumped out from the circle i used to be and show my true colour,,,heheXD I want to say something about this group from my perspective.I've known them since i was 16 i guess and the first song that i heard from this group is "HARU HARU".It was indeed a japanese's song but a korean group sing it.I find the song was an enjoyable song and basically the type of song that i like.The second song also a japanese's song,"Koe ki kikasete" where it was delightful and fun.Third was a solo song from one of the group member,the leader,G-Dragon called heartbraker.The song make me feel like i want to dance and futuristic i guess.It suite me well actually.So that is how i "meet" with BIGBANG.At first,i didn't care about them but i wished i could hear another great songs from their group and guess whattt~~ i found it at last on their latest album.For me it was an amazing.The tune of the songs is great and i really go with it! =D

I think this album show their sincerity about their past and they want to start a new life again since they had a rough time last year especially with GD's and Daesung's problem.No wonder their album called ALIVE.Really get along with their songs in the album."Monster" which make up my title for today post is one of the songs in the album really portrayed what they feel in their heart.Well the MV,i'm not into it too much.Maybe because it was too strong,,,I don't know.Also with "Bad boy" and "Blue".Both of this songs i guess contain a soft side of BB and i can feel their calmness.While "Ego" show their understanding."Fantastic baby" what makes this album a WOW!! It was a dance's songs,electro style and techno i guess.Very energetic's song.As for the MV,again i am not into it and i just don't like somehow.In "Still alive" song,there was a part that i like,the GD's part and the melody is something "new" to my ears.I don't know how to tell but yeah,i like that part.They are another few songs but i did not finish hearing it yet but my fave one is "Monster".

Overall,this album reflect on their maturity.It was like giving them the second chance to make a whole new life again and go as a one team again after working out years on their solo debut.They want to show who they are and are happy to be back again.After watching some of their latest interview,i felt that they are being honest to their feeling and trying not to hide anything except for their private's life to their fans a.k.a V.I.P.They trying to make happiness in their fans heart and enjoy of their songs.They are now on world's tour for 16 countries and 35 cities and Malaysia is one on the list.That was a huge concert and i guess it was a big succession for them.Fighting! 

P/S : Btw,puasa dah na dekat ni,,,Bulan Ramadhan dtg lg=) 

Sunday, July 1, 2012

Being in overseas is my dream!




As salam,,,

Setiap orang mesti ada impian kan,,,setiap daripada kita mesti ada something yang nak dikecapi,including me=) Impian ak ialah pergi ke overseas! hebat kann~~ lolXD I always imagine that i can travel around the world,meets a lot of people and gain a whole new experience.That would be an amazing thing ever if it happened in my life.I really hope so this dream can be a dream comes true.Tetapi,baru2 ni ak teringin na pergi korea.HA HA,,,nmpak sgt slalu tgk cerite korea~~ senyum tiga!=3 Tapi knape korea? bukan korea je sbenarnyer tp byk lagi negara yg ak na pergi and the most country that i want (if i get the chance) to continue my study in UK.That was my dream since i was in primary school,to be exactly when i was 9 years old.

Oxford Centre for Islamic Studies,,,my dream =)

Sebenarnyer,impian ak na pergi overseas ni membuak2 sejak ak form 4.Masa tu first time ak masuk asrama and thu2 la kan bile first time ni,HOMESICK~~ je memanjang.Malu ke x malu tu umur 16 pun asyik merengek na balik umah.Seminggu ak menangis teringat rumah! Sedihhhh woooo~~ ='( Cubemates ak la yg tolong mententeramkan hati aku yang layu mase tu.Begitu juga dgn classmates ak and my lovely homeroom teacher =) Bile teringat kan dyorang rase rindu pulak.hehe~~ Parents ak slalu kate and also with my friends yg tinggal kat asrama ni sekejap je,,,dua tahun JE~ emmm,JE la sgt kann.Ada jugak kawan2 ak cakap,"Nanti ko bole sambung blajar overseas bile da abis spm".Masa tu otak ak fikir na sambung study overseas je abis spm.UK.Tapi utk sambung study luar negara ni bukannya senang.Masa aku spm dulu, sume scholarships like JPA,MARA mmg sgt kompetitif.Student semakin lame semakin hebat and excellent in acedemic.


Unfortunately,i am not the one.I was only an ordinary student back then.Kaunseler selalu hebah scholarships latest kat students sume.Siap tampal lagi kat board untuk sume student pilih course mane yg nak dipilih.Seriously masa tu ak seronok sgt.Gembira.Tapi apakan daya,ak hanya mampu melihat setiap kali ak lalu depan board tu dan acting seolah2 yang ak layak utk pilih course yg ak nak.Result ak x menetapi syarat dan akhirnyer ak rasa impian ak semakin jauh dgn ak.Even though ak tak layak tp disebabkan ak terlalu fikir na sambung study overseas akhirnyer homesick ak hilang dan alhamdulillah ak dapat menempuhi kehidupan dua tahun aku di asrama.Sampai sekarang ak masih hold lagi impian ak utk pergi ke luar negara,sambung belajar or at least having a vacation.Insy-ALLAH,aamiin.


Ak tak thu la nape ak terlalu sgt na pergi overseas sbbnyer ak tgk kwn2 ak sume rilex jer.Kadang2 ak pun pelik tgk diri ak ni.Ada yg tak berminat langsung na g study overseas.(O_O").Setiap org ada pendapat masing2 dalam hal ni dan ak respect setiap opinions.But obviously,not me.Mungkin bukan sekarang tapi nnt ke? Who knows? Only ALLAH knows,,,and that has calmed me a lots=)



"Sesiapa yang hendak kepada dunia,maka hendaklah dia mencari ilmu dan siapa berkehendak kepada akhirat,juga hendaklah dia mencari ilmu." 
-Imam Syafie-

P/S: Nak pergi Korea then nak jumpe T.O.P-sshi=)

Monday, June 25, 2012

My first doodle =3

As salam,,,


P/S : I had use Paint SAI to make this doodle=)


Ayuh,sempurnakan auratmu! jom!

As salam,,,

Tetibe tergerak hati pula na post pasal tudung labuh ni,,,,jeng jeng jeng x3! hehe~~ ada apa pulak la kali ni kan??? ak pkai tudung labuh,jadinyer?? amboi,sabar ye wafa,,,(haha,geram sendiri,pujuk sendiri) Sebenarnyer,apa yg penting tutup aurat.Itu yg perlu diutamakan.Yela,wanita ni sinonim dgn kecantikan.Suke sgt bnde2 yg cantik ni.Ada macam2 fashion tudung dah ak tgk sekarang.Ak bukan na "mengomen" pasal tudung2 berfesyen ni la,bg ak ap yg penting tutup aurat.Syarat na tutup aurat tu camne pulak? Ha,jom tgk video Ustaz Don ni.Tak rugi taw!


Bagi sesiapa yg da tgk ni,alhamdulillah,x salah na tgk lagi,bagi melekat sikit kat dalam otak.Melayu kan mudah lupa.Nak igt,tgk byk kali,kalo lagi rajin salin dalam mane2 buku.Insy-ALLAH igt =) senyum tiga! =3 Bagi yg tak tgk lagi,jom tgk,tak rugi apa2 pun.Dapat ilmu yg berguna.Insy-ALLAH lepas tgk video ni kita praktikkan sama2 ye.

Pernah dgr pepatah,"sedikit2,lama2 jadi bukit"? Masa kecik selalu dengar dalam tv pasal amalan menabung =) Kumpul duit2 syiling tu kan,masuk dalam tabung yg berbagai2 jenis,ada yg bentuk unta,ada yg bentuk bangunan (menarik sikit nak menabungkan kan time kecik2 dulu).Banyak sebenarnyer keadaan yg boleh dikaitkan dgn pepatah ni tp utk post kali ni ialah berubah kepada yg baik.

Dari Aisyah r.a. berkata: Ketika Nabi s.a.w masuk ke rumah kami bertepatan dengan adanya seorang wanita maka Nabi s.a.w bertanya: Siapakah wanita itu? Jawab Aisyah: Ini Fulanah yang terkenal ibadah solatnya banyak sekali. Maka Nabi s.a.w bersabda: Ah (kata yang menyatakan kurang senang), hendaklah ia mengerjakan menurut kadar kemampuannya dengan tidak memaksakan diri maka Allah tidak akan jemu (bosan) menerima amalmu sehingga kamu sendiri yang jemu beramal dan perilaku agama yang disukai Allah ialah yang dikerjakan terus-menerus (istiqamah).

(H.R. Bukhari dan Muslim)

Bila nak berubah,biarlah sedikit2 pun asalkan ad perubahan tu drpd tak ada langsung.Apa yg penting istiqamah.Apa yg penting kualiti dan bukan kuantiti.Macam tudung labuh.Ak paham bukan mudah nak berubah pakai tudung labuh ni.Tapi,seperti yg ak cakapkan sebelum ni,yg penting tutup aurat.Tak kisah tudung jenis ap pun,janji memenuhi syarat tutup aurat iaitu seperti apa yg Ustaz Don cakap dalam video di atas tadi.Nak pakai pashmina? no.prob sis,janji auratmu di jaga.Nak pakai tudung instant? tak de hal la,asalkan aurat tu tutup.Oh ya,stokin jgn lupa =)

Apa kelebihan tutup aurat dgn sempurna ni? ha,ni la sebenarnyer ak nak postkan.(Punye la panjang lebarkan introduction nyerXD) Ak na share drpd pengalaman ak sendiri dan pengalaman org lain.
  1. Bila dah tutup aurat dgn sempurna ni,pernah tak korang dengar perbualan macamni,"Hai,cik adik,bole mintak nombor?? or "fewitttt! cunnyer dikkk!"?? memang tak berani nyer org nak buat camtu malah org akan cakap,"Assalammualaikum dik".Kita pun jawab,"Waalaikummusalam" dan senyum.
  2. Bila pakaian x menutup dgn sempurna auratnyer,org akan berani cakap kasar2,tapi kalo tutup aurat dgn sempurna ni,org tak berani nak cakap bnde2 yg tak baik.Org akn cakap lembut2 dan cuba cari ayat yg sesuai.                                                                                                                               Pernahlah suatu ketika dahulu,,,tengah2 borak dgn seorang adik ni,time tu tibe2 tergerak hati na tnyer,,,,lebih kurang mcm ni la~~

    Myself : Akak na tnyer dik,kalo adik kawan dgn org2 yg tudung labuh ni,mcmne??
    Adik : Ok je kak,tapi tu la,nnt kene fikir ayat apa yg na cakap dgn dye,yela,kite kan da biasa cakap kasar2 ni kan dgn kawan2 lain,,,,
  3. Mata org tu xdela na pandang sgt kan,sbbnyer x "hot" la katekan.Eh,buat ape nak hot? sy na cool,barulah sedap mata memandang,sejuk je hati suami sy pandang nnt (bagi yg dah berkahwin ye~)
  4. Automatically,kita akan cuba jaga segala perbuatan kita.Insy-ALLAH.Sbbnyer,bila dah pakai pakaian yg aurat nyer sempurna ni,akan terdorong utk buat2 bnde yg baik,cakap bnde2 yg baik n apa2 yg baik =)
  5. Sebenarnyer,bukan kita je tedorong na buat baik,tp org sekeliling kita juga automatically buat baik.Seius~~
Ini la perkara2 yg ak alami,mmg org akan pandang "semacam" kat kita,tapi x yah hiraukan mereka tu.Lebih afdal kalo doakan mereka supaya mendapat hidayah ALLAH.Walaupun seseorang tu tak menutup aurat dgn sempurna,bukan bermakna dia x baik,n walaupun seseorang tu dah menutup aurat dgn sempurna,x bermakna dia perfect,,,,tidakkkk~ tapi apa yg pasti dia telah pun menunaikan perkara yang wajib.Suka mengingatkan supaya jangan menilai seseorang itu dari paras rupa.

  "Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh, rupa luaran dan harta kamu, tetapi melihat kepada hati dan amalan kamu" (Riwayat Muslim)

Memang ALLAH menilai pada amalan tapi jangan jadikan alasan utk tidak berubah pada peringkat yg seterusnya.Jangan pernah berhenti untuk terus berubah menuju ke jalan ALLAH.Kalau rasa lemah,rasa macam tak berdaya,rasa mcm putus asa.Ingatlah ALLAH,doa kpd ALLAH.Walaupun dosa bertimbun,ALLAH tetap bersama kita.Sesiapa pun kita di muka bumi ini,,,kita tetap hamba ALLAH.Carilah ALLAH di mana2 saja di atas muka bumi ni....jommm,senyum tiga!! =3



P/S : Maaf kalo ada tersalah,tersilap dalam penulisan yg x seberapa ni.Kalo ada salah dan silap,dialu2 kan utk tegur dgn baik,,,syukran,thanks,kamsahamnida,arigato,she she,spasiba :)






Saturday, June 23, 2012

Wednesday, June 20, 2012

"Deaf and Blind story"

As salam,,,

Kali ni nak bawak korang terjah satu cerita yang bagi aku mmg patut ambil pengajaran drpdanya.




Cerita mengisahkan seorang kanak-kanak yg bernama Hellen Keller yg buta dan pekak.Dia tidak dilahirkan dalam keadaan buta dan pekak pada awalnya.Pada suatu hari,ibu bapa Hellen berasa hairan dgn keadaannya yg pada ketika itu Hellen baru berusia 19 bulan.Ketika itulah dia disyaki buta dan pekak.(tak thu macam na dye bole jadi mcm tu,klo na thu bole google ye,,=)) Kisah cerita Miracle Workers ni lebih mengfokuskan kpd mcmne Hellen belajar bahasa melalui guru yg dibayar oleh ibu bapanya yg bernama Anne Sullivan.Oh ye,mcmne na tgk cerita ni,korang boleh tgk from youtube je,just type in Miracle Workers 2001 sbbnyer ada dua version that is new and old.The latest one is from year 2001 and the old one,i don't remember.Korang boleh pilih =).

Reason ak recommend cerita ni sebab yg paling utama mengajar kita erti kesyukuran.Walaupun ni cerita "omputeh",that doesn't matter.Apa yg baik kita ambil dan apa yg tak baik kita tinggalkan.Just simple as that.
Kalo korang betul2 tgk la citer yg ak recommend kan ni,baru kita akan sedar betapa pentingnya deria yg ALLAH da bagi kat kita ni.Bukan senang na belajar bahasa bila kita dah hilang nikmat melihat dan mendengar ni.Baru terfikir betapa pentingnya pendengaran dan percakapan dalam seharian hidup kita ni.Walauapa2 pun,ni adalah cth sbg suatu ujian yg didatangkan drpd ALLAH.Kalo dah tgk cerita2 cmni,cuba kaitkan dgn islam.Bukak al-quran dan cari ayt2 yg berkaitan.


"Do the people think that they will be left to say, "We believe" and they will not be tried?"

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?"
(Surah al-ankabut : 2 )

Pernah tak korang terfikir betapa tak syok dan x indah bila dunia ni diisi dgn keseronokan sahaja? tak thu la klo ak sorang je yg fikirkan.Mungkin sbb definisi hidup itu ada berbagai.Bagi ak hidup itu sebuah cerita yang misteri yg penuh dgn suka dan duka (boleh tgk post ak yg sebelumnya pasal kehidupan,,nmpak sgt promotenyer di situ=P,,,,ohkay,tibe2 spacing and font yg ak taip ni jadi laen,x suke =_=").Refer on the verse given,it was the evident that our life will never be easy always.That must have something to test us whether we're on the right track or vice versa.

"Know that the life of this world is but amusement and diversion and adornment..."

"Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah (bawaan hidup yang berupa semata-mata) permainan dan hiburan (yang melalaikan) serta perhiasan"
(Surah Al-hadid : 20 )

Bila kata hiburan,mesti xd bnde2 yg bosan.Mmg pun~~ hehe=D yup,itu la sifat hiburan dan bgaimana pula dgn sifat manusia?? Manusia suka akan hiburan.Hiburan ni sgt membahayakan kalo dikaji dgn lebih mendalam.Ya,dikaji ye =) Tapi setiap satu bende itu ada baik,ada buruknyer.Apa yg penting?? ambil yg jernih,buang yg keruh.If the amusement bring something benefit to us then use it wisely.It makes us smiles,happy,away from stress and so on.Kalo xde yg bercanggah dgn syariat islam and bagus,why not kita ambil.Kat sini la pulak terbuktinya islam itu mudah dan x merumitkan.Tp jgn permudahkan pulak.(peringatan untuk saya dan para pembaca saya=)) Ada pula jenis2 hiburannya.Haa,kalo na diikutkan panjang lebar ak na citer nnt.Insy-ALLAH,senyum tiga! =3  

"Then did you think that We created you uselessly and that to Us you would not be returned?"

"Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada Kami?"
(Surah Al-Mukminuun ; 115 )

Ini adalah antara sebab mengapa kita dijadikan.Macam pergi sekolah kan,bukan setakat belajar je,mesti ada exam,wajib ad exam.Analoginyalah kan.Sama macam kehidupan,tak sah klo xde ujian ataupun dugaan.Biar kite sedar sape itu ALLAH dan kite ni just hamba-NYA.Tak lebih drpd tu.

If you realize how things in this life can be connected to one another,you will be amazed,and knows life is not a playground all the time.It is also a place where we fight or battle.That is the time when we faced difficulty in our life.From a single story,we can defined what life is,who we are,gratitude is important and many more actually based on islam.Jangan pandang satu perkara sebelah mata.Don't judge by it cover only.Take as many times as you wish to think because it cost nothing but hope it can establish a new idea that can bring peace,something benefit to others as well as yourself.I would like to give you a qoute by Hellen Keller,a wonderful one,,,

“We could never learn to be brave and patient if there were only joy in the world” 
- Hellen Keller - 

P/S : Esok genaplah umur ku 19 tahun :) Alhamdulillah,,,(org kate,umur mcm ni da bole kawen daaa,,,kalo ad jodoh x kemana pun,insy-ALLAH,tp yg penting belajar dulu,huhu~~)